top of page
  • Skribentens bildPeter Nilsson

Större husspindel

Större husspindel, svensk husspindel eller Teratigena atrica är en av Europas största spindlar och därför en vanlig syn i våra svenska hem. Den kan bli stor, väldigt stor, upp till 10cm (!) i diameter. I denna artikel kan du läsa om spindelarten och hur du blir av med större husspindel.

Större husspinde med vit bakgrund
Större husspinde med vit bakgrund

Fakta om större husspindel


Allmänt

Den större husspindeln finns i hela Europa och är bland de största vi har i Sverige. Vuxna hanar hittas mellan juli till oktober och vuxna honor hittas året om. Honorna blir mellan 9-10 cm i diameter med en kroppsstorlek på 18,5 mm. Hanarna mellan 6-9 cm. Den är ljusbrun med ljusare fläckar och på den bakre delen ett streck i mitten med sex större fläckar.


De kan leva i flera år och förekommer i källare, vindar, fönster och andra varma utrymmen. Deras nät sätter sig oftast runt fasadbelysning och nockar på villor för att fånga föda.


Är den farlig?

Nej, den större husspindeln är inte farlig för oss människor. Den är tvärtom oftast fredlig och lugn men kan bli irriterade och då bitas. Betten är inte farliga men kan kännas som ett nyp och ge en typ av rodnad.


Är du allergisk mot getingar? isåfall kommer du få en större reaktion.

Jättespindel (Eratigena atrica) på ett grönt blad.
Jättespindel (Eratigena atrica) på ett grönt blad.

Få bort större husspindel


Bli av med större husspindel

Idag hjälper inte Anticimex kunder att bli av med spindlar, då de inte anser att dessa är skadedjur. Men spindlar lämnar nät överallt, både inomhus och utomhus, och deras avföring lämnar permanenta spår på fönsterbleck och målade ytor.


Vi har tidigare skrivit om 5 tips för att bli av med spindlar, där du kan använda vanliga produkter du har hemma som spindlar inte tycker om. Exempelvis är kastanjenötter, vinäger, citrus och ättika bra husmorstips som håller spindlarna borta på specifika ställen.


Har ni provat att använda vanliga husmorstips men får fortfarande inte bort spindlarna? Kontakta isåfall en seriös spindelsaneringsfirma i ert närområde som kan ta bort dem långsiktigt och tryggt!Commentaires


bottom of page